Korang penggemar Nandos?,nak buat
sendiri?boleh je...tapi sos dia macamana? Nak beli mahal.sebotol
RM12.90 kat Tesco.botolnya kecik je..so sekarang aku nk share cara
nak buat sos Nandos.sebelum ni aku gugle utk versi Bahasa melayu
takde.so aku buat kan lah utk korang2 semua ye..
cuba buat jadi tak.?
Resepi sos peri-peri.
Bahan2nya:
120ml
olive oil
70ml
cuka makan
Cili
merah hidup (agak2) – buang biji dan cincang.
1
biji lada benggala merah (agak2) – buang biji dan cincang.
Cili
api (agak2) – buang biji dan cincang.
Beberapa
ulas garlic – cincang.
2
camca garam
beberapa
cubit gula,ikut tekak
1
sudu mixed herbs
Cara
membuatnya:
Panaskan
olive oil dan cuka sekali,
kemudian
masukkan semua bahan.
Masak
selama 10-15 minit.kacau sekali sekali dgn api yg kecil.
Kemudian
biarkan ia sejuk dan blander sampai lumat.
Pastu
masukkan dalam botol lama sos nandos.baru nampak real...
siap!! tapi ingat,kepedasan sos korang boleh reka sendiri,nak hot letak byk cili,nak extra hot,letakla cili banyak2..ikut suka la...
Resepi sos garlic peri-peri.
16 sudu of olive oil
5 sudu garlic powder
3 biji lemons -perah sampai kering
2 sudu paprika
1 sudu cuka
12-18 biji thai cili -buang biji & potong2.
5 sudu garlic powder
3 biji lemons -perah sampai kering
2 sudu paprika
1 sudu cuka
12-18 biji thai cili -buang biji & potong2.
Cara membuatnya:
blender semua sekali sampai lumat,dan masukkan dlm botol.
No comments:
Post a Comment