Friday 27 June 2014

Resepi sos nandos

Korang penggemar Nandos?,nak buat sendiri?boleh je...tapi sos dia macamana? Nak beli mahal.sebotol RM12.90 kat Tesco.botolnya kecik je..so sekarang aku nk share cara nak buat sos Nandos.sebelum ni aku gugle utk versi Bahasa melayu takde.so aku buat kan lah utk korang2 semua ye..
cuba buat jadi tak.?

Resepi sos peri-peri.

Bahan2nya:
120ml olive oil
70ml cuka makan
Cili merah hidup (agak2) – buang biji dan cincang.
1 biji lada benggala merah (agak2) – buang biji dan cincang.
Cili api (agak2) – buang biji dan cincang.
Beberapa ulas garlic – cincang.
2 camca garam
beberapa cubit gula,ikut tekak
1 sudu mixed herbs

Cara membuatnya:
Panaskan olive oil dan cuka sekali,
kemudian masukkan semua bahan.
Masak selama 10-15 minit.kacau sekali sekali dgn api yg kecil.
Kemudian biarkan ia sejuk dan blander sampai lumat.
Pastu masukkan dalam botol lama sos nandos.baru nampak real...
siap!! tapi ingat,kepedasan sos korang boleh reka sendiri,nak hot letak byk cili,nak extra hot,letakla cili banyak2..ikut suka la...

Resepi sos garlic peri-peri.

16 sudu of olive oil 
5 sudu garlic powder
3 biji lemons -perah sampai kering
2 sudu paprika

1 sudu cuka
12-18 biji thai cili -buang biji & potong2.

Cara membuatnya:
blender semua sekali sampai lumat,dan masukkan dlm botol.










No comments:

Post a Comment